De komende 2e Kamer Verkiezingen zijn ook van belang voor de vormgeving van de wet DBA en de sociale zekerheid voor de zelfstandig ondernemers. Het rapport van de Commissie Borstlap speelt als het goed is een belangrijke rol in de plannen van de politieke partijen. Deze commissie was opgericht om advies uit te brengen om de arbeidsmarkt in Nederland toekomstbestendig te maken.
“De commissie Regulering van werk onder leiding van Hans Borstlap onderzocht in opdracht van het ministerie van Sociale Zaken de veranderingen op de arbeidsmarkt en de gevolgen voor de regelgeving. Het eindrapport verscheen begin 2020. Conclusie: de huidige wet- en regelgeving voldoet niet meer en moet fundamenteel aangepast worden.
Bij de presentatie benadrukte de commissie dat de voorstellen ‘in samenhang’ gezien moeten worden. Als je bijvoorbeeld maatregelen neemt die invloed hebben op flexarbeid, dan moet je ook iets doen met vaste contracten. Hans Borstlap waarschuwt betrokkenen dus om niet selectief te winkelen uit de adviezen: “Ik roep de politiek op om niet te cherrypicken uit het rapport.” https://www.zipconomy.nl/2021/03/cherrypick-barometer-zo-willen-politici-aan-de-slag-met-arbeidsmarkthervorming/
Hieronder de visie van de commissie Borstlap ten aanzien van het verzekeren van het arbeidsongeschiktheidsrisico:
“De Commissie Borstlap wil een basisverzekering invoeren op bestaansminimumniveau voor alle werkenden. Werknemers hebben daarbij een verplichte aanvullende verzekering, zelfstandigen behouden boven de basisverzekering keuzevrijheid voor aanvullende verzekeringen.
Ondertussen werkt het kabinet met de Sociaal Economische Raad aan een verplichte arbeidsongeschiktheidsverzekering (aov) speciaal voor zzp’ers. Dat is zo afgesproken in het pensioenakkoord in 2019.”
De contouren voor deze wettelijke Verplichte AOV staan in het advies van maart 2020 vanuit de Stichting van de Arbeid aan de minister. In het 1e kwartaal van 2021 zullen naar verwachting de uitgangspunten en het advies vanuit het ministerie voor invoering aan de 2e Kamer worden gestuurd.
De contouren vanuit het advies van de Stichting van de Arbeid zijn nu nog als volgt. De AOV plicht gaat gelden voor zelfstandig ondernemers die geen personeel in dienst hebben en geen boer of tuinder zijn. De premie wordt geïnd door de belastingdienst en de uitkering wordt verzorgd door het UWV. De dekking is gebaseerd op gangbare arbeid en de uitkering maximaal het wettelijk minimumloon.
In onze ogen is het een dure verzekering met een slechte dekking die niet voldoende financiële zekerheid biedt bij arbeidsongeschiktheid. Wel zie je dat de meeste partijen neigen naar een wettelijke verplichte AOV voor ZZP-ers en kan je als ZZP-er afvragen of dat de partijen zijn die voor jouw belang als ZZP-er opkomen.
Zie onze presentatie voor een uitleg van de voorgestelde AOV plicht, hoe deze werkt en wat deze kost. Heb je als ondernemer een AOV, dan kan je vrijgesteld worden van de AOV plicht. Met een AOV heb je een betere en goedkopere verzekering bij arbeidsongeschiktheid, dan de verplichte AOV. Of denk aan een combinatie van een Voorzieningenfonds, Broodfonds of andere schenkkring in combinatie met een AOV om je goed en betaalbaar te verzekeren.
Laat je als ondernemer niet verrassen en kies je eigen oplossing voor je AOV. Laat je adviseren en neem met ons contact op voor een vrijblijvend adviesgesprek!